Krīze veicina aptaukošanos

Vai ekonomiskā krīze veicina aptaukošanos – šo jautājumu dažādās variācijās pēdējā laikā uzdod arvien biežāk, un daudzviet pasaulē tiek veikti dažādi pētījumi, lai noskaidrotu ekonomiskās situācijas ietekmi ne tikai uz cilvēku maltītes kvalitāti, bet arī uz ēšanas paradumiem.


Vai ātro ēdienu ļaunprātīga izmantošana ir cēlonis Alcheimera slimībai, jautā laikraksts Daily Mail, atgādinot, ka tieši Alcheimera slimība ir viena no lielākajām problēmām mūsdienu medicīnā un tās rašanās patiesie iemesli joprojām ir nezināmi, bet efektīvas zāles tās ārstēšanai joprojām nav. Mūsdienās arvien vairāk speciālistu izsaka pieņēmumu, ka Alcheimera slimības patiesie cēloņi ir pārēšanās, bet jo īpaši – ātrās ēdināšanas piedāvājuma, kas ir pārblīvēts ar ogļhidrātiem un taukiem, pārāk liela izmantošana. Organisms pamazām pierod pie insulīna lielas koncentrācijas asinīs un pakāpeniski pieprasa to arvien vairāk, līdz visbeidzot šūnas sāk to atgrūst. Tomēr saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem insulīns ir ļoti svarīgs smadzeņu darbībai – tas pasargā nervu šūnas un sekmē atmiņu. Zinātnieki ir atklājuši – ja smadzenes atgrūž insulīnu, veidojas aterosklerotiski nosprostojumi, klasisks Alcheimera slimības simptoms. Paaugstināts cukura līmenis rada smadzenēm tiešu kaitējumu, un, kā uzsver avīze, Kalifornijas universitātē veiktajā pētījumā konstatēts, ka, ilgstoši lietojot pārtiku ar augstu fruktozes koncentrāciju, samazinās spēja uztvert un atcerēties informāciju. Savukārt austrāliešu zinātnieki konstatējuši: gados veciem cilvēkiem, kas sirgst ar diabētu, smadzenes izžūst divas reizes straujāk, nekā ar šo kaiti neslimojošiem tās pašas paaudzes cilvēkiem. Un visvairāk izžūšana notiekot tieši pieres daļā, kas atbild par vairākām funkcijām organismā, kas tiek traucētas Alcheimera slimības gaitā.


Pārāk salds un trekns ēdiens tiek ļoti daudz izmantots tieši ekonomiskās krīzes laikos, uzsver laikraksts La Voz de Galicia un konstatē – krīze provocē aptaukošanos. Cilvēki iegādājas arvien lētākus produktus, un loģiski – mazāk kvalitatīvus. Tas secināts pētījumā Paaudze XXL, ko veikusi socioloģisko pētījumu kompānija IPSOS pēc 85 valstu sniegtajiem materiāliem, vēsta aģentūra EFE. Apmēram 65% iedzīvotāju uz zemeslodes mīt valstīs, kur ir izplatītas slimības, kas saistītas ar aptaukošanos, un tajās šā iemesla dēļ mirstība ir pat daudz lielāka nekā ēdiena nepietiekamības izraisīta nāve.


Jau pieminētajā pētījumā 17% respondentu atzinuši, ka tieši cenas ir galvenais faktors, kas neļauj viņiem veidot uztura ziņā veselīgu dzīvesveidu. Piemēram, Lielbritānijā pēdējo piecu gadu laikā būtiski samazinājies pieprasījums pēc teļa gaļas, svaigiem augļiem un dārzeņiem, toties palielinājies cepumu un picu patēriņš. Interesanti, ka par 23% ir samazinājies arī sporta klubu apmeklējums, bet ar aptaukošanos sirgst 23% britu un 34% amerikāņu.


Kamēr Latvijā runā par demogrāfijas jautājumu risināšanu un dzimstības paaugstināšanu, saistot šo jautājumu ar pabalstiem un finansiālu atbalstu, ekonomiski attīstītajās valstīs aktuāls ir jautājums – kā uzturs ietekmē cilvēka reproduktīvās spējas. Nesen Sandjego notikušajā ASV Sabiedrības reproduktīvās veselības kongresā šis bija viens no aktuālākajiem jautājumiem. Speciālisti vienojušies, ka mūsdienu ēdienkarte, kas ir pārbagāta ar ogļhidrātiem un taukiem, ir cēlonis reproduktīvo funkciju samazinājumam un jo īpaši tas skar vīriešus – atzīts ziņojumā Human Reproduction. Arī dāņu zinātnieki pauduši atziņu, ka tām sievietēm, kuru uzturā ir vairāk olbaltumvielu, bet mazāk ogļhidrātu, ir lielākas iespējas palikt stāvoklī.


Avots: nra.lv /Renāte Laiva


 

Padalies

laukudzive.lv © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress