Nepieciešams:
• Ķirši (ar vai bez kauliņiem) – 1 – 1,5 kg
Sīrupam:
• Ūdens – 1 l
• Brūnais cukurs – 500 g
• Anīsa zvaigzne – 1 gab.
• Krustnagliņas – 5 gab.
• ½ Citrona miziņa
• Rīvēts ingvers – ½ tējkarote
Gatavošanas laiks: 30 min
Pagatavošana:
1. Lej katlā ūdeni, pievieno cukuru, krustnagliņas, anīsa zvaigzni, miziņu no pus citrona un ingveru - liec vārīties.
2. Kad sīrups sāk burbuļot, samazini liesmu un turpini karsēt vēl vismaz 5 –10 minūtes.
3. Atstāj sīrupu nedaudz atdzist.
4. Izkarsē burciņas, kurās tiks pildīts kompots. Burkas liec karsēties katliņā ar vārošu ūdeni vismaz 5 minūtes.
5. Liec ķiršus burciņās. Ja vēlies, pirms tam izņem ķiršiem kauliņus.
6. Kad sīrups atdzisis vismaz līdz 70°C, nokās to un lej burkās pār ķiršiem.
7. Burkas liec karsēties katliņā ar vārošu ūdeni vismaz 5 minūtes. Tad aizvāko, apgriez ar vāciņu uz leju un atstāj atdzist istabas temperatūrā apsegtas ar dvielīti.
8. Kad tās atdzisušas, novieto pagrabā vai glabā vēsā vietā.
Aikāgaršo padoms! Eksperimentē un ķiršiem pievieno arī citas ogas, ābolus vai plūmes.
Autors Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis