Šefpavārs: skolēni reģionos ēd veselīgāk kā Rīgā


Lai izglītotu skolēnus par sabalansētu uzturu un tā priekšrocībām, Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis 3 mēnešu laikā viesojies 16 skolās visā Latvijā – Ventspilī, Bauskā, Daugavpilī, Jelgavā, Olainē, Rīgā, Limbažos un Cēsīs. Kopumā, divu semestru laikā, Aikāgaršo šefpavāra vadītajos pavārkursos ēst gatavošanas prasmes apguvuši gandrīz 1 100 skolēnu.


Aikāgaršo šefpavārs jauniešiem no visas Latvijas ir iemācījis pagatavot veselīgus un gardus brokastu ēdienus, uzkodas, pamatēdienus, kā arī veselīgus saldumus. Tāpat skolēni kopā ar Normundu Baranovski ir mācījušies gatavot makaronus, lazanju, karstos salātus, pelmeņus, netradicionālo tiramisu un citus ēdienus. Turklāt, izmantojot reālus produktus, skolēni ir pārbaudījuši savas zināšanas veselīga uztura piramīdas salikšanā, lai kopā ar šefpavāru no produktu klāsta mācītos atpazīt veselīgākos un apgūtu sabalansēta uztura proporcijas.


“Viesojoties tik daudz skolās, satiekot skolēnus no visas Latvijas un uzzinot par viņu ēšanas paradumiem, jāsaka, ka jaunieši reģionos ietur veselīgākas maltītes nekā Rīgā. Galvaspilsētas skolēni daudz biežāk izsalkumu remdē ar dažādiem kārumiem un našķiem. Savukārt ārpus Rīgas dzīvojoši skolēni priekšroku dod sātīgām maltītēm,” jauniešu uztura paradumus komentē Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.


Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo pavārkursu nodarbības novērtē arī skolotāji: „Kopā ar Aikāgaršo šefpavāru tika pavadītas divas ļoti interesantas nodarbības. Varēja vērot, kā skolēni paši savā starpā sadala pienākumus, viens ķeras pie griešanas darbiem, cits pie trauku mazgāšanas, bet trešais palīdz uzklāt galdu. Valdīja īsts komandas gars, kas ļoti saliedēja klasi. Manuprāt, vērojot šefpavāru darbībā daudzi skolēni apsver arī savu tālāko profesijas izvēli saistīt tieši ar pavārmākslu,” savas cerības pauž Raiskuma speciālās internātpamatskolas skolotāja Baiba Duņēna.


Arī skolēni atzinīgi vērtē interesanto un aizraujošo nodarbību, kas devusi iespēju uztura pamatus apgūt neierastā veidā. Tāpat jaunieši ir gandarīti par iespēju pavārkursu laikā uzzināt līdz šim nezināmus ēst gatavošanas meistartrikus - piemēram, ka tiramisu cepumu pirkstiņus var mērcēt nevis kafijā, bet gan apelsīnu sulā, kas ir daudz veselīgāk. „Mājās gatavoju tradicionālas pusdienas – kartupeļus ar gaļas mērci, bet Aikāgaršo šefpavāra vadībā iemācījos pagatavot gardu un vienkārši pagatavojamu kūku, kuru esmu iecerējusi pagatavot arī saviem vecākiem. Nodarbība man šķita interesanta un tās laikā uzzināju vērtīgu informāciju par veselīgu uzturu un tā priekšrocībām. Esmu apņēmusies turpmāk vairāk ēst salātus, lai manas ēdienreizes kļūtu veselīgākas,” iespaidos dalās Rīgas Hanzas vidusskolas 8.a klases skolniece Samanta Šilkina.


 

Padalies

laukudzive.lv © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress