„Man Mārtiņdiena, līdzīgi kā citiem, asociējas ar gardu mielastu draugu vai ģimenes pulkā, kad galdā tiek celts zoss, gaiļa vai vistas cepetis. Tā kā šogad Mārtiņdiena “iekrīt” brīvdienās, būs gana daudz laika ne tikai garšīgu un veselīgu pusdienu pagatavošanai, bet arī aktīvai atpūtai kopā ar draugiem un ģimeni. Šogad svētku galdam iesaku sarūpēt vistas cepeti, kas papildināts ar krāsainiem dārzeņu biezeņiem – to košā krāsu buķete Mārtiņdienu padarīs jo īpaši raibu!” stāsta Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.
Sastāvdaļas:
- Vista – 1gab
- Ķiploks - 3 daiviņas
- Čili pulveris - 2 tējkarotes
- Sviests - 1 ēd.k.
- Āboli - 3 gab
- Rozīnes - 1 sauja
- Medus - 1-2 ēdamk.
- Rozmarīns - 2 zari
- Sāls/pipari - pēc garšas
Piedevas:
- Pastinaks - 2 gab
- Kālis - 2 gab
- Rācenis - 1 gab
- Burkāns - 3 gab
- Ķiploks - 2 gab
- Rozmarīns - 1 zars
- Sviests - 1-2 ēdamk.
- Sāls/pipari – pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 2,5 stundas
Pagatavošana:
Nomizo ābolus, attīri no sēkliņām, sagriez gabalos
Sajauc ābolus ar rozīnēm un medu. Klāt pievieno 1 tējkaroti čili, 1 zariņu sasmalcināta rozmarīna un 1 daiviņu sasmalcināta ķiploka.
Pārējo rozmarīnu un ķiploku sasmalcini, sajauc kopā ar čili, izkausētu sviestu un apsmērē vistu gan no iekšpuses, gan ārpuses.
Pildi vistu ar āboliem, aizsien ar diegu, lai pildījums neizbirst.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem un liec pildīto vistu cepties aptuveni 1,5 – 2 h.
Atceries! Cepeti vari cept arī folijā, folija plēvē vai čuguna katliņā ar vāku. Tad viss šķidrums paliks traukā un cepetis būs sulīgāks.
Piedevas - krāsnī ceptas saknes
Notīri saknes un sagriez vienāda lieluma gabalos.
Ķiploku attīri tikai no ārējās mizas un liec veselu klāt dārzeņiem - tā tas saglabās visas garšas.
Sajauc dārzeņus ar sasmalcinātu rozmarīnu, sāli, pipariem un sviestu.
Tāpat kā cepeti, saknes un ķiploku cep noslēgtā traukā, folijā vai folija plēvē.
Kad cepetis gandrīz gatavs, liec krāsnī dārzeņus.
Atceries! Šādā veidā vari pildīt arī zoss vai gaiļa cepeti.
Burkānu un ingvera biezenis
Sastāvdaļas:
- Burkāni - 1 kg
- Ingvers - 2 tējk. ( sasmalcināts)
- Ķiploks - 2 daiviņas
- Sviests - 2 ēd.k.
- Sāls/pipari – pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Pagatavošana:
Sakarsētā katlā liec notīrītus un gabaliņos sagrieztus burkānus, pievieno sviestu.
Uz lēnas uguns viegli apcep burkānus, pievieno ķiploku.
Pielej nedaudz ūdeni un pieliec ingveru.
Vāri līdz ūdens iztvaikojis un burkāni kļuvuši mīksti.
Masu samal biezenī, pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Biešu un rozmarīna biezenis
Sastāvdaļas:
- Bietes - 1 kg (vari izmanto arī jau vārītas bietes, samazināsi biezeņa pagatavošanas laiku)
- Rozmarīns - 1 zars
- Ķiploks - 2 daiviņas
- Sīpols - 1 gab
- Ābolu etiķis - 1 ēd.k.
- Kumins - 1 tējk.
- Olīveļļa - 1 ēd.k.
- Sāls/pipari – pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Pagatavošana:
Sagriez bietes, sīpolus un ķiploku.
Apcep olīveļļā, pievieno kuminu un rozmarīnu.
Pievieno 1 glāzi ūdens, sautē, līdz bietes mīkstas.
Pievieno ābolu etiķi un samal biezenī.
Ja nepieciešams pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Kartupeļu un pastinaka biezenis
Sastāvdaļas:
- Kartupeļi – 700 g
- Pastinaks – 300 g
- Ķiploks – 4 daiviņas
- Salds krējums - 100 ml
- Sviests – 2 ēd.k.
- Sāls/pipari – pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Pagatavošana:
Notīri dārzeņus un liec vārīties.
Kad kartupeļi un pastinaks izvārījušies mīksti, nokās ūdeni.
Sakarsē katliņu, liec sviestu un saldo krējumu.
Pievieno kartupeļus un pastinaku, saspied biezenī.
Ja nepieciešams pievieno sāli, piparus pēc garšas.
Ja vēlies garšu padarīt interesantāku, piespied sulu no ½ citrona.
Zaļo zirnīšu un piparmētru biezenis
Sastāvdaļas:
- Saldēti zaļie zirnīši - 400 g
- Ķiploks - 2 daiviņas
- Sviests - 2 ēd.k.
- Laims - 1 gab.
- Piparmētra - 1 sauja
- Sāls/pipari pēc garšas
Pagatavošanas laiks: 10 min
Pagatavošana:
Atsaldē zaļos zirnīšus, sakapā piparmētru un ķiploku.
Sakarsē pannu, pievieno sviestu.
Nedaudz apcep ķiploku, piparmētru un zaļos zirnīšus.
Pievieno laima sulu, sāli un piparus pēc garšas.
Saspied biezenī.