Noteiktas specifiskās prasības gaļas marķēšanai Latvijā

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi noteikumus "Latvijā iegūtas un vietējā tirgū izplatāmas gaļas, maltas gaļas, mehāniski atdalītas gaļas, gaļas izstrādājumu un gaļas produktu marķēšanas noteikumi", ko šodien, 10.jūlijā, apstiprināja valdība.


Jaunie noteikumi nepieciešami, lai noteiktu specifiskās marķēšanas prasības, kuras nav noteiktas Eiropas Savienības normatīvajos aktos, bet ko ir atļauts noteikt dalībvalstij ar nacionālo regulējumu.


Noteikumi nosaka specifiskās marķēšanas prasības nagaiņu gaļai, kas iegūta, dzīvnieku neatliekamā kārtā kaujot ārpus kautuves atbilstoši prasībām (piemēram, ja govs ganībās lauzusi kāju), un maltajai gaļai, kurā ir no ES normatīvajos aktos aktiem noteiktajiem kritērijiem atšķirīga tauku, saistaudu un gaļas proteīnu attiecība, tāpat arī nelielam daudzumam mājputnu un zaķveidīgo gaļas.


Jaunie noteikumi regulēs arī specifiskās marķēšanas prasības medījamo dzīvnieku gaļai nelielā daudzumā un gaļai, kuras izplatīšana svaigā veidā ir aizliegta un kuras pārstrādei noteikti ierobežojumi, un arī svaigai gaļai un gaļas izstrādājumiem, kas iegūti no dzīvniekiem, kuri kauti atbilstoši reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm.


Jaunais regulējums vienlaikus arī noteic, ka gaļai, kas iegūta no dzīvniekiem, kuri kauti atbilstoši reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm, marķējumā brīvprātīgi var iekļaut norādi par kaušanā izmantoto metodi.


Avots: nra.lv


 

Padalies

laukudzive.lv © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress