Laiks kļūst arvien aukstāks un arī ziema vairs nav aiz kalniem, kad aktuāls kļūst jautājums par imunitātes stiprināšanu. Vairums no mums zina, ka augļu un dārzeņu lietošana uzturā stiprina imūnsistēmu un palīdz pretoties slimības izraisošiem mikroorganismiem. Iespējams, ka mazāk no mums zina, ka imunitātes stiprināšanai der arī kliju izstrādājumi. Kā norāda ārsti un dietologi, veselības profilaksei uzturā ieteicams lietot tieši kliju izstrādājumus, kas satur vērtīgas olbaltumvielas, taukvielas, fosfolipīdus, šķiedrvielas, folijskābi, minerālvielas un vitamīnus. Tie palīdz uzlabot ne tikai veselību, bet arī izskatu.
Kā norāda “Vidzemes maiznīcas” valdes priekšsēdētāja Ligita Liepiņa-Eglīte, mainīgajos laika apstākļos, kas tik ļoti raksturīgi rudenim, uzturā ieteicams lietot pilngraudu izstrādājumus. Viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem pasaulē ir kliju izstrādājumi, kas satur bagātīgas uzturvielas. Gards veids kā uzņemt nepieciešamo vitamīnu devu ir, piemēram, auzu kliju cepumi, kuru saturā ir magnijs, cinks, dzelzs, kālijs, B1 vitamīns, kalcijs, E vitamīns un augsts šķiedrvielu saturs.
“Rudens un ziema ir gadalaiki, kas liek sasparoties arī dažādiem vīrusiem, tāpēc ļoti svarīgi ir parūpēties par savu veselību, stiprināt organismu un imūnsistēmu. Nodrošināt veselīgu un pilnvērtīgu uztura iespējams ne tikai ar dārzeņiem un dažādiem aptiekā atrodamajiem vitamīniem, bet arī kliju un tās saturošie produktiem, kas ir vieni no tiem, kuru regulāra lietošana ļauj uzlabot cilvēka izskatu un veselību, kā arī palīdz izvairīties no daudzām nopietnām saslimšanām. Turklāt, iespējams, tieši bērniem šis būs daudz gardāks veids kā uzņemt nepieciešamo vitamīnu devu,” uzsver L. Liepiņa-Eglīte.
Svarīgi kliju produktus, piemēram, cepumus lietot uzturā regulāri, tādējādi sakārtojot organisma gremošana sistēmu un nodrošinot to ar nepieciešamajiem vitamīniem, olbaltumvielām un šķiedrvielām.
Klijas pilnībā nodrošina organismu ar nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu devu, labi ietekmē organisma vielmaiņu, stabilizē holesterīna līmeni asinīs, mazina dažādu toksisko vielu uzsūkšanos organismā un to kaitējošo iedarbību, aizkavē novecošanos utt.